maandag 27 mei 2013

Kaart Rottumerplaat – Vakantie Waddeneilanden

Kaart Rottumerplaat: US Army
Rottumerplaat is een Nederlands waddeneiland dat bestuurlijk bij de gemeente Eemsmond in de Noord-Nederlandse provincie Groningen hoort. Het eiland is onbewoond.

Rottumerplaat ligt in het noorden aan de Noordzee en in het zuiden aan de Waddenzee. Het eiland ligt ten oosten van het waddeneiland Schiermonnikoog en ten westen van Rottumeroog.

Het eiland wordt door de Lauwers gescheiden van Schiermonnikoog en door ‘t Schild van Rottumeroog.

De Lauwers is een riviertje dat voor een deel op het vasteland de grens vormt tussen de provincies Groningen en Friesland.

De geul tussen Schiermonnikoog en Rottumerplaat/Rottumeroog heet ook Lauwers en is de voortzetting van de rivier door de Waddenzee.

Het eiland verplaatst zich, evenals Rottumeroog, langzaam naar het oosten. Dit komt doordat de oostzijde aanslibt en de westzijde afkalft.

In 1959 groeide de zandplaat Boschplaat aan Rottumerplaat vast. De Boschplaat is het overblijfsel van het in de 16e eeuw verloren gegane eiland Bosch.

Vogelgebied
Rottumerplaat is evenals Rottummeroog een belangrijk ornithologisch gebied. Vogels rusten er uit, vinden er voedsel en gebruiken het als broedgebied.

Een aantal vogelsoorten die op het eiland voorkomen zijn de drieteenstrandloper, de bonte strandloper en de strandplevier.

Het eiland is een broedgebied van de eidereend, bergeend, Noordse stern, visdiefje, dwergstern, de strandplevier en de bontbekplevier.

Rottumerplaat is onbewoond en niet vrij toegankelijk. Staatsbosbeheer en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit beheren het unieke gebied.

Door de aanleg van een stuifdijk treedt op het eiland natuurlijke duinvorming op, met daarbij behorende pioniervegetatie.

Kaart Rottumerplaat

Kaart Rottumerplaat en Rottumeroog  : foto NASA