zaterdag 25 mei 2013

Kaart Schiermonnikoog - Vakantie Waddenzee

Kaart Schiermonnikoog: US Army
Schiermonnikoog is een Waddeneiland en een gemeente. E gemeente behoort bestuurlijk tot de Noord-Nederlandse provincie Friesland. Het eiland heeft 963 inwoners (november 2012) en de hoofdplaats is Schiermonnikoog.

De Friese naam van het eiland is Skiermûntseach. Het is vanuit het westen gerekend het vijfde bewoonde Nederlandse waddeneiland. Qua inwoneraantal is het de kleinste gemeente van Nederland.

Schiermonnikoog ligt ten oosten van Ameland en ten westen van Rottumerplaat en de zandplaat Balg. De totale lengte is ongeveer 18 kilometer en de breedte is 5 kilometer.

Het eiland ligt in het noorden aan de Noordzee, in het zuiden aan de Waddenzee, in het westen aan het Friese Zeegat en in het oosten aan de Eilanderbalg, een zeegat tussen Schiermonnikoog en Simonszand.

De grens tussen de provincies Friesland en Groningen ligt ten oosten van Schiermonnikoog en loopt door de geul de Eilanderbalg.

Door afkalving en aanslibbing schuift het eiland steeds verder richting het oosten. In 2005 lag het oostelijk deel van het eiland op dezelfde plaats als het westen van het vergane eiland Bosch.

Op Schiemonnikoog liggen twee kapen. Dit zijn Kaap Kobbeduinen en Kaap Willemsduin.

Voor de scheepvaart zijn in de 19e eeuw twee vuurtorens op het eiland gebouwd, de Noordertoren en de Zuidertoren.

Landschap
Op Schiermonnikoog zijn diverse landschaptypen aan te treffen, zoals strand, zee en wadplaten, duin, bos, kwelder, polder en daarnaast enige bebouwing.

Het natuurreservaat De Westpunt omvat een gebied met duinen, duinvalleien en brakke en zoute, rijk begroeide kwelders.

Op de kwelders wordt bij hoog water en overstroming slib afgezet waardoor ze steeds hoger worden. In het verleden zijn kwelders omdijkt waardoor polders ontstonden.

De Kobbeduinen op Oost-Schiermonnikoog is een soortgelijk gebied als De Westpunt.

Het reservaat Kapeglop bestaat uit vochtige duinvalleien.

Vakantie
Schiermonnikoog is populair voor een vakantie vanwege onder meer de natuur, de stranden en de rust die er is te vinden. Bezoekers van het eiland moeten hun auto op het vasteland achterlaten.

Door het jaar heen komen meer dan 300 vogelsoorten op het eiland voor, groeien er vele honderden plantensoorten, waaronder negen soorten orchideeën en liggen er op het strand meer dan 100 verschillende schelpensoorten.

De jachthaven van Schiermonnikoog is een van de zeventien Waddenhavens. De haven ligt aan de oude Veerdam aan de zuidwestkant van het eiland.

Het Nationaal Park Schiermonnikoog heeft een oppervlakte van ongeveer 72 km² en beslaat het grootste deel van het eiland.

Het nationaal park zeer rijke planten- en dierenwereld, met plantensoorten zoals lamsoor, zeealsem, zeeaster, zeekraal en diverse orchideeënsoorten.

Vogelsoorten zijn onder meerde koperwiek, scholekster, kanoet, rosse grutto, wulp, tureluur, kokmeeuw en zilvermeeuw.

Zoogdieren zijn de grijze zeehond, gewone zeehond, haas en konijn. Verder zijn er veel vlinders en andere insecten.

In het dorp Schiermonnikoog is het informatiecentrum De Oude Centrale gevestigd. Verder zijn er op het eiland hotels, een camping en restaurants.

het eiland heeft een goed onderhouden net van wandel- en fietspaden.

Veerboot Schiermonnikoog
Rederij Wagenborg onderhoudt met de veerboten MS Rottum en MS Monnik een veerdienst tussen Schiermonnikoog en Lauwersoog op het vasteland van Friesland.