zaterdag 1 juni 2013

Kaart Rottumeroog - Vakantie Waddeneilanden Groningen

Kaart Rottumeroog: US Army
Rottumeroog een waddeneiland in de Noord-Nederlandse provincie Groningen. Het eiland behoort bestuurlijk tot de gemeente Eemsmond. Het eiland is onbewoond en niet vrij toegankelijk.

Rottumeroog is het meest oostelijke Nederlandse Waddeneiland. Het ligt ten oosten van het eiland Rottumerplaat en ten westen van het Duitse waddeneiland Borkum.

In het noorden ligt het aan de Noordzee en in het zuiden aan de Waddenzee. Tussen Schiermonnikoog en Rottumeroog ligt de geul 't Schild.

Ten oosten van het eiland ligt de Eemsmonding. De Westereems is de rijksgrens met Duitsland.

Door afslag in het westen en verstuiving en afzetting in het oosten “wandelt” het eiland enigszins in oostelijke richting.

In de middeleeuwen was Rottumeroog eigendom van het klooster Rottum in Groningen, waaraan het zijn naam heeft ontleend. Rotmaroghe; oog = eiland.

Na de Hervorming werd het eigendom van de provincie Groningen, die het in 1659 verkocht aan de Ierse graaf Clancarty. In 1783 kocht de provincie het terug en in 1798 werd het eigendom van de staatsdomeinen.

Tot 1965 woonde op het eiland een voogd met zijn gezin. Dit was de familie Toxopeus.

Emder Kaap
De Emder Kaap op Rottumeroog is een ijzeren zeekaap en een herkenningspunt voor de scheepvaart. De Emder Kaap heeft een hoogte van 21,5 meter.

In het verleden hebben twee gietijzeren kapen op het eiland gestaan. Dit waren opvolgers van houten kapen die elke twintig à dertig jaar vernieuwd moesten worden.

Ze zijn geplaatst als baken voor de handelsvaart naar Emden en omgeving.

Natuurgebied
Het eiland is samen met Rottumerplaat en Zuiderduintjes een beschermd natuurgebied. In de zomer verblijven er alleen vogelwachters.

Rottumeroog is een belangrijke broed- en hoogwatervluchtplaats voor vogels, zoals sterns, meeuwen, eendensoorten en steltlopers. Op het eiland komen ook enkele bijzondere orchideeënsoorten voor.

Het is daarnaast een belangrijk gebied voor zeehonden, die hier hun jongen krijgen.