maandag 6 mei 2013

Kaart Texel – Vakantie Waddeneilanden Nederland

Kaart Texel: US Army
Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland. Het is het meest zuidwestelijke eiland in de Waddenzee en hoort tot de provincie Noord-Holland. Texel is ook een gemeente en heeft 13.644 inwoners (november 2012). Het gemeentehuis is in Den Burg.

Tot de gemeente hoort ook het onbewoonde eilandje Noorderhaaks, dat ten zuidwesten van Texel in de Noordzee ligt.

Texel ligt ten noorden van de Noord-Hollandse stad Den Helder en ten zuidwesten van het Waddeneiland Vlieland, dat bestuurlijk tot de provincie Friesland hoort.

Het eiland wordt van het vasteland van Noord-Holland gescheiden door het Marsdiep en van Vlieland door het Eierlandse Gat.

Eierland
Het eiland Texel bestaat oorspronkelijk uit twee eilanden. Dit zijn Texel en het noordelijker gelegen Eierland. In 1630 werd de Zanddijk voltooid die beide eilanden met elkaar verbond.

Het gebied de Slufter is van de Eijerlandse polder gescheiden door de Zanddijk.

Landschap
Texel heeft een lengte van 22 kilometer en een breedte van 9 kilometer. De oude kern van het eiland is een heuvelachtig keileemgebied tussen Oosterend en Den Hoorn. Dit gebied is van glaciale oorsprong

De Hoge Berg tussen Den Burg en Oudeschild is met een hoogte van ruim 15 meter het hoogste punt.

Texel kent een gevarieerd landschap, dat bestaat uit polders, brede zandstranden, duinen, graslanden heide, bos en kwelders. Rond Den Hoorn liggen bollenvelden.

Een opmerkelijke locatie is De Slufter. Dit is een gebied dat binnen de brede duinketen aan de noordwestkant van het eiland ligt.

De Slufter bestaat uit kreken en geulen die in open verbinding staan met de Noordzee. Het is ontstaan door een duindoorbraak in 1858.

Een deel van de Slufter loopt bij vloed onder water en bij eb loopt het water door de geulen weer terug naar zee, waardoor een unieke vegetatie is ontstaan.

Het Nationaal Park Duinen van Texel beheert onder meer de duinen tussen Den Hoorn en De Koog.

Vakantie
Texel is onder meer een populaire bestemming voor een vakantie vanwege de stranden, de prachtige natuur en het uitgaansleven.

Het Nationaal Park Duinen van Texel heeft en oppervlakte van ongeveer 43 km² In het park liggen de duingebieden aan de hele westkant van Texel, de strandvlakte in het zuiden en de noordpunt van het eiland.

In het park zijn verschillende wandelroutes en fietspaden aangelegd. Het bezoekerscentrum van het park is gevestigd in natuurmuseum Ecomare bij de plaats De Koog.

In de boswachterij Texel van Staatsbosbeheer liggen de natuurreservaten De Geul en Westerduinen bij Den Hoorn, de Binnen- en Buiten-Muy en de Slufter.

Het schorrengebied achter de polder De Eendracht in de Waddenzee is een belangrijk vogelbroedgebied.

Texel trekt veel vogelliefhebbers. In het voorjaar broeden vooral in de duingebieden ongeveer 80 vogelsoorten. In totaal zijn circa 300 vogelsoorten op het eiland waargenomen.

Steden en dorpen Texel
Op Texel liggen geen grote steden. Een aantal dorpen en plaatsen naast de hoofdplaats Den Burg zijn: De Koog, De Waal, Den Hoorn, De Nes, Oosterend, 't Horntje, De Cocksdorp, De Koog.

De Westen, De Waal, Oost, Oosterend, Oudeschild, Nieuweschild, Zuid-Eierland, Midden-Eierland, Zevenhuizen, Bargen, Burger Nieuwland, De Kuil, De Naal, De Westen, Dijkmanshuizen, Driehuizen.

Harkebuurt, Molenbuurt, Noord Haffel, Noorderbuurt, Ongeren, Spang, Spijkdorp, Tienhoven, Westergeest, Westermient, Zuid Haffel.

Veerboot Texel
Vanuit Den Helder vaart een geregelde veerdienst naar Texel. In de zomerperiode, tussen mei en oktober, is er ook een veerdienst voor voetgangers en fietsers tussen De Cocksdorp op Texel en het naburige Waddeneiland Vlieland.

Kaart Texel en Eierland
De onderstaande kaart uit 1743 van G. de L'Isle toont nog de afzonderlijke Waddeneilanden Texel en Eierland. Ten zuiden van Tessel ligt het Marsdiep.

Kaart Texel en Eierland